Mersin'de evlenecekseniz ya da nişanlınız Mersin'li ise ve geleneklerine bağlı bir düğün yapmak istiyorsa Mersin düğünleri hakkında bilgi edinmeniz işinize yarayacaktır.
Mersin düğünleri gelenekleri diğer şehirlerin geleneklerine benzeyebilir. Özellikle Mersin civarında yapılan düğünlerde de Mersin'in gelenekleri görülebilir. Mersin'de düğün yapacaksanız bu yazıdan Mersin'in düğün geleneklerini öğrenebilirsiniz.
Mersin'de düğün davetleri her iki taraftan da bir kadın ve bir erkek tarafından yapılır. Bu davet okuntu ismiyle adlandırılır. Düğüne davet edilen kişinin önemine göre gelinin önceden hazırladığı çorap, mendil, çevre gibi hediyeler, farklı el işlemeleri gönderilir.
Mersin'in geleneklerine göre düğün haftanın iki bölümünde yapılıyor. Düğün eğer Pazartesi başladıysa Perşembe, Perşembe günü başladıysa Pazar günü biter. Gerdek gecesini Pazartesi ya da Cuma gecesine denk getirmeye çalışırlar.
Düğünün başladığı gün erkek evinin damına bir bayrak dikilir. Bu bayrağın dikilme amacı gelen misafirlerin kolayca evi bulmalarını sağlamaktır. Şenlik ağırlıklı olarak bayrağın olduğu yerdedir. Bayrak direğinin tepesine de mevsimine göre meyve dikilebilir.
Tongavıt uzun zamandır süregelen bir gelenektir. Erkek evinden kız evine yiyecek ya da sergi eşyası götürülür. Düğün günü kız evinde ikram edilen bütün yemekler erkek evinden gelir. Bu yemekleri kılıf yengesi denilen kadınlar götürür. Kılıf yengesi mutlaka evli, erkeğin mutluluğunu isteyen biri olmalıdır.
Gelinin ineceği günün sabahında bir tıraş düğünü yapılır Önce damadın arkadaşları en son damat ve sağdıcı tıraş olur. Tıraş bitene kadar çalgılar çalınır ve oynanır. Tıraş düğününe gelenler yanlarında kolonya getirir ve berber, damat tıraş olurken bu kolonyaları kırar.
Tıraştan sonra sıra gelin almaya gelir. Damat ve sağdıç dışında erkek tarafındaki herkes gelin almaya gider. Gelin hazırlanırken erkek tarafı da oyun oynar. Gelin hazırlanınca kız tarafından baba ya da erkek bir aile büyüğü kızın beline kırmızı kuşak bağlar. Bu kuşak ilk çocuğu olana kadar saklanır.
Düğün günü yaklaştıkça eğer daha düğün salonunuzu bulamadıysanız telaşa kapılmaya başlarsınız. Aslında telaşa hiç gerek yok. Nasıl bir salon istediğinizi biliyorsanız salon seçiminde çok zorlanmazsınız. Mersin düğün organizasyon için hazırladığımız Mersin düğün salonları listesi de karar vermenizde yardımcı olacaktır.
Mersin düğün salonları arasından seçiminizi yaparken önceliği sizin ve eşinizin zevklerine verin ancak sadece kendi zevklerinizi de ön planda tutmayın. İnsanların kolay ulaşabileceği, rahatça dans edebileceği ve iyi ağırlanabileceği bir düğün salonu bulmaya da özen gösterin.
Mersin düğün organizasyonda kır düğünü yapmak isteyenlerin ilk seçeneklerinden biri olabilecek Pedias Concept'te biri 1700 kişilik, diğeri 600 kişilik iki açık düğün mekanı, biri de 500 kişilik kapalı bir düğün salonu bulunuyor. Salonlar taş duvarlarla süslenmiş ve farklı ambiyanslara sahipler. Ayrıca ulaşımı da kolay ve geniş bir otoparkı mevcut.
Mersin düğün organizasyon planlayanlar için Dia Center'da da Pedias Concept'te olduğu gibi 3 ayrı Mersin düğün salonları bulunuyor. Balo salonu 700 metrekare büyüklüğünde, kolonsuz ve 450 kişi kapasiteli, Salon Safir 370 metrekare büyüklüğünde, kolonsuz ve 300 kişi kapasiteli ve Salon Lal 240 metrekare büyüklüğünde, kolonsuz ve 175 kişi kapasiteli. Eğer düğününüze fazla misafir gelmeyecekse ve küçük salonlar arıyorsanız bu üç salondan biri sizin aradığınız salon olabilir.
Palmira Kongre & Balo Salonu'nda, isminden de anlaşılacağı gibi birbirinden farklı organizasyonlar yapılıyor. 1000 kişilik kokteyl kapasitesi ve 650 kişilik banket kapasitesi bulunuyor. Birçok kongreye ve toplantıya da ev sahipliği yaptığı için ışık ve ses düzeni konusunda oldukça iyi durumda. Düğününüzü kapalı bir mekanda yapmak istiyorsanız Palmira Kongre & Balo Salonu da seçenekleriniz arasında mutlaka bulunmalı.