Anasayfa
Giriş Yap
Kayıt Ol
Kategoriler

🎈 Biz Kimiz?
🧐 Nasıl Çalışır?
🌟 Müşteri Değerlendirmeleri

Destek
İletişim
Kariyer
Blog
Anasayfa
Talepler
Bildirimler
Kategoriler

📲 Mobil Uygulama İndir
🎈 Biz Kimiz?
🧐 Nasıl Çalışır?
🌟 Müşteri Değerlendirmeleri
💁 Destek

Çıkış
İzle ve Öğren 🎓
Genel Bakış 👀
Talepler
Teklifler
Anlaşmalar
Değerlendirmeler
Bildirimler
İstatistikler
Profilim
Ayarlar

📲 Mobil Uygulama İndir
🌟 Üyelik
🌟 Hesabını Yükselt
📣 Profilini Paylaş
🎓 İzle ve Öğren
💁 Destek

Çıkış

Stok Fotoğrafçılığı Nedir? Stok Fotoğrafçılığı Nasıl Yapılır?

author
Nedim Emre Akın
tarafından 12/05/2021 tarihinde yazıldı.

Sektörel ve kişisel alanda görsel kullanımının temelini oluşturan fotoğraflar, zaman ve bütçe tasarrufu sağlamak adına stok fotoğrafçılığı alanında tüketicilere sunulmaktadır.


Stok Fotoğrafçılığı İçin Yapmanız Gerekenler

İhtiyaç duyulan fotoğrafların ajanslar ya da fotoğrafçılar tarafından sağlanarak kullanılması kendi içinde profesyonel bir alanı oluşturmaktadır.


Stok Fotoğrafçılığı İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Fotoğraf çekiminde dikkat edilmesi gereken; renk ışık dengesi, kompozisyon, gerekli izinlerin alınması gibi tüm hususlar stok fotoğrafçılığı için de geçerli. Sizler de fotoğraf çekmeyi seviyor, pazara katkıda bulunarak kazanç elde etmek istiyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.


Stok Fotoğrafçılığı Nedir?

Stok fotoğrafçılığı; kurumsal veya bireysel olarak fotoğraf kullanımı gerektiren durumlarda, fotoğrafçı ile anlaşarak süreci yürütmek yerine, stoklanmış ve kategorilendirilmiş fotoğraflardan ihtiyaca uygun olanların seçilmesi durumudur. Zaman ve bütçe sınırlandırması olan kişi ya da kurumlar stok fotoğrafçılığını tercih edebilmektedir.


Neden Stok Fotoğrafçılığı?

Fotoğraf ihtiyaçlarını kaynaklardan temin edebilen kişi/kurumlar ile profesyonel ve amatör fotoğraf çekimi yapan kişileri ortak paydada buluşturan stok fotoğrafçılığı alanı, günümüzde yaygın olarak kullanılmakta; alıcı kesimin zaman ve bütçeden tasarruf etmesini, satıcının ise telif hakkı ile gelir elde etmesini sağlamaktadır.


Pazar Araştırması

Stok fotoğrafçılığı alanında çalışma yürütmeden önce sektörün gerekliliklerini ve pazar durumunu incelemekte fayda var. Maliyet ve zaman yetersizliğinin ortaya çıkardığı alan, ihtiyacın giderilmesi açısından birçok seçenek sunmaktadır. Stok fotoğrafçılık ajansları, tanınmış fotoğrafçılar, online satış yapan ajans siteleri bunlardan birkaçıdır.


Yol Haritası Belirlemek

Alanın gerekliliklerinin belirlenmesi çalışmaların çıkış odağını netleştirecektir. Stok sitelerine göz gezdirmek, gazete, dergi gibi basılı mecralarda kullanılan fotoğrafları incelemek, pazarda yeri bulunan kurumların görsel tercihlerini izlemek fikir edinmenizi sağlayacaktır. Gereksinim duyulan görsellere farklı bakış açıları getirmek, değinilmemiş alanlara yönelmek, kişisel yetkinlikler ile hayal gücünüzün bir araya gelmesi ile pazarın hangi alanında yer almak istediğinizi belirleyerek yol haritası çizebilirsiniz.


Kompozisyon

Stok fotoğrafçılığı, ihtiyaç duyulan alanlardaki eksikliği gidermesi gerektiğinden, alternatifli olarak çalışılmalı, detaylar mutlaka gözden geçirilmeli ve özenli davranılmalıdır. En temel özelliklerden biri kompozisyondur. Anlatılmak istenen konunun direkt olarak aktarılması gereklidir. İlgili fotoğrafın dikey ve yatay olarak alternatifli çekimleri yapılmalıdır.


Stok Fotoğrafçılığı Kadraj Boşluğu

Markaların/kurumların fotoğraf kullanımlarında sıklıkla başvurdukları yöntemlerden olan slogan veya mesaj yazımını göz önünde bulundurarak, çekilen fotoğraflarda kadraj boşluğu olmasına dikkat edilmelidir.


Yazılı İzin Alımı

Konusu insan olan portre fotoğraflarında yazılı iznin mutlaka alınmış olması gereklidir. Fotoğrafın satılacağı stok fotoğrafçılığı ajansı ile konu netleştirilmelidir. Ayrıca çalışılacak kişilerin objektifte fotojenik görünen, konuyu aktarabilecek görünüşe sahip olmaları fotoğrafların başarısını artıracaktır.


Marka Gizliliği

Fotoğraflarda kullanılan ürünlerin, arka planda bulunan bilboardların üzerindeki markaların görünmemesine özen gösterilmelidir.


Zamanlama

Stok fotoğrafçılığı dış çekim kısmında çalışmalar yapacaksanız, konuyu net biçimde aktarmak ve ışık dengesinin doğru olması önemli hale gelmektedir. Çekim yapılacak mekanın veya yapının doğru saat diliminde, doğru objektiflerle çalışılması gerekmektedir.


Netlik

Belirlenen konuya uygun ve doğru netlik ile çekimler yapılmalıdır. Renk, ışık, kompozisyon, alan derinliği, konu aktarımı eksiksiz olmalıdır.


Fotoğrafların Düzenlenmesi

Stok fotoğrafçılığı çekimi tamamlandıktan sonra exif bilgilerinin eksiksiz verilmesi, dosya türünün sıkıştırılmamış formatlarda iletilmesi (RAW, TIFF gibi), fotoğrafların üzerinde bulunan kusurlu kısımların temizlenmiş olması gerekmektedir. İletilecek çalışmaların en büyük boyutta iletilmesi çözünürlük açısından önemli olmakla birlikte, kullanılacak projelerde de kolaylık sağlamaktadır.


Çalışma Yöntemi

Çalışmaların tamamlanmasının ardından stok fotoğrafçılığı çekimlerinin iletilerek çalışılacak olan ajanslar belirlenmeli, iletişim kurularak gereken tüm bilgiler alınmalıdır. Yapılacak sözleşme, lisans şartları, ödeme yöntemleri gibi hususlar netleştirilmelidir.

 


En İyi Baby Shower Organizasyon Fiyatları ve Seçenekleri gigbi'de!
Şehrindeki en iyi Baby Shower Organizasyon profesyonelleri sana hizmet vermek için hazır. Geçmiş müşteri değerlendirmeleri ile. Hemen talep oluştur, birkaç dakika içinde teklifler gelsin. Karşılaştır ve en iyisini seç.
Stok Fotoğrafçılığı Nedir? Stok Fotoğrafçılığı Nasıl Yapılır? için en iyi profesyonel listesi
5.0 33 oy

Bu içerikleri nasıl hazırlıyoruz?
Her gün yüzlerce müşteri gigbi.com'da hizmet ihtiyaçları için güvenilir ve iyi profesyonelleri buluyor. Sorularını profesyonellerimiz ile görüşerek ve mevcut müşteri taleplerini analiz ederek cevaplandırıyoruz.

Ücretsiz Teklif Al
Birkaç dakika içinde teklifler gelsin, karşılaştır, en iyisini seç.
TEKLİF AL
gigbi.com nedir?