Köpek eğitimi için bilmen gereken birçok konuya bu yazıda değineceğiz. Zaman kaybetmeden başlayalım!
Köpek eğitimi oldukça önemli bir konu. İyi ve doğru bir eğitim ile sevimli dostunla birlikte oldukça keyifli ve sorunsuz bir sürece başlayabilirsin. Köpek eğitiminde eğer mümkünse yavru köpek eğitimine başlamak hem senin için hemde sevimli dostun için çok daha verimli ve kolay bir süreç geçirmenizi sağlayacaktır. Yavru köpek tuvalet eğitimi ilk ve en önemli eğitimlerde biri, özellikle de evinde evcil hayvan bakmayı düşünüyorsan kesinlikle köpek eğitim için erken harekete geçmende fayda var. Köpek tuvalet eğitimi almadığı durumda bu senin için oldukça sıkıntılı sonuçlara yol açabilir. Peki köpek eğitimi nasıl verilir?
Köpek eğitimi, sevimli dostunun insanlarla sıcak bir ilişki içerisinde olması, hırçın olamaması, sözüne sadık olması ve sağlıklı bir iletişim kurabilmeniz için oldukça önemlidir.
Köpek eğitimi için olmazsa olmaz birkaç öneriden bahsedeceğiz. Unutma ki köpek eğitmeni olarak hizmet veren birçok profesoynel gigbi.com'da talebini bekliyor. Eğer bu süreci başaramayacağını düşünüyorsan ya da bu iş için yeterli zamanın yoksa hemen güvenilir ve iyi profesyoneller ile tanışabilirsin. Hadi başlayalım!
Temel itaat eğitimleri; "Dur, kalk, otur, gel, bekle" gibi temel komutları dostuna öğreteceğin eğitimlerdir. Bu komutlar sevimli dostunun senin sözüne sadık olmasını sağlayacaktır. Köpek komut eğitiminin en önemli ve ilk adımlarından biri olan temel itaat eğitimleri ile önemli bir adımı atmış olacaksın. Köpek eğitimi sırasında bol bol tekrar ve oyun oldukça işe yarayacaktır.
Koruma eğitimleri her cinsten köpek için verilebilir eğitimlerdir. Köpek dostlarımızın koruma ve sahiplenme güdüleri oldukça gelişmiştir. Köpekler; alanlarını, sevdiklerini, özellikle de yemeklerini koruma eğilimlerindedirler. Köpek koruma eğitimleri ile bu içgüdülerinde olan özellik daha da bilinçli ve kontrol edilebilir bir hale getirilebilir. Bunun için köpek koruma eğitimleri geliştirilmiştir. Peki köpeğe koruma eğitimi nasıl verilir? Öncelikle koruma köpeği olarak eğitilecek köpeklerin güveninin sağlam olması gereklidir. Bu sebeple eğitim sürecindeki köpek dostunun sürekli galip gelmesi gerekmektedir. Koruma eğitimi alan köpeklerin komutları iyi bir şekilde öğrenmiş olması gerekmektedir. Unutulmaması gerken en önemli nokta ise köpek eğitimlerinde asla şiddete başvurulmamasıdır.
Köpeklerde tuvalet eğitimi, yetişkin köpek eğitimi ve yavru köpek eğitimi olarak farklı yöntemler ile uygulnabilir. Özellikle evde köpek bakmayı düşünüyorsan köpek dostunun bu eğitimi alması zorunludur. Herkesin merak ettiği bir soru ile başlayabiliriz. Köpek tuvalet eğitimi ne kadar sürer? Yavru bir köpek için tuvalet eğitimi yaklaşık olarak bir hafta sürmektedir. Aşama aşama ilerlemelisin. Öncelikle köpeğinin tuvaletini yapması için belli alanlara gazete ya da bezler bırakmalı ve köpeğinin belirlediğin alana tuvaletini yapmasını beklemelisin. İlk etapta başarısız denemeler olacaktır. Bu duruma daha önce koymuş olduğun bez ya da gazeteleri tuvaleti ile temas ettirip bir dahaki sefere belirli alana yapmasını sağlayabilirsin. Köpek etiğimi sırasında belirli alanlar dışında tuvaletini yaptığı alanları oldukça iyi bir şekilde temizlemisin. Aksi takdirde hep aynı yere tuvaletini yapmaya başlayabilir. Eğer köpeğin belirli alana tuvalaetini yaptıysa onu mutlaka "Aferin" vb. bir komut ile takdir etmeli hatta ödül maması ile ödüllendirmellisin. Yaklaşık 1 hafta içinde yavru köpek tuvalet eğitimini tamamlamış olacaksın. Köpeklerde tuvalet eğitimi ne zaman başlar? Köpek tuvalet eğitimi genelde 3. aydan sonra verilmesi önerilmekte yine de köpek evinizde yaşamaya başladığı andan itibaren özel bir ilgi ve gözlem ile ona 1 aylıkken bile köpek tuvalet eğitimi verebilirsiniz.
"Köpeğime tuvallet eğitimi veremiyorum" diyorsan, bu alanda deneyimli bir profesyonel sana köpek eğitimi konusunda yardımcı olacaktır ve en kısa sürede eğitimin tamamlanması sağlanacaktır.
Köpek eğitiminin bir parçası olan davranış bozukluklarının düzelmesi mümkündür.
Öncelile bilmelisin ki köpekler çok duygusal canlılardır. Onları davranış bozukluğuna iten şey, kaybetme korkusu, yalnız kalma korkusu, terkedilme korkusu gibi duygulardır. Bu nedenle sevimli dostunun güvende olduğunu ona hissettirmen gerekiyor. Davranış bozukluklarını bir diğer nedeni ise temel itaat eğitimlerinin almaması olarak görülmektedir. Bu nedenle erken dönemde köpeğine itaat eğitimlerini vermen oldukça faydalı olacaktır. Köpeğinin her yanlış davranışının temel nedeni unutmaki senin davranışların ve onunla arandaki iletişimden kaynaklanıyor. Onu suçlama, cezalandırma ve terk etme.
Köpeklerde araba&bisiklet kovalama sorunu: Bu davranış köpeklerin avcılık iç güdüsünden kaynaklanıyor. Köpeğini tasmasız olarak yürüyüşe çıkarma, ve tasmalıyken koşmasına izin ve ipin sonu gelince vereceğin bir komut ile onu durdur.
Köpeklerde aşırı havlama sorunu: Köpeklerin havlaması ile insanların konuşması arasında hiçbir fark yoktur. Bunu engellemek imkansızdır. Köpeğin aşırı havlıyorsa yapman gereken ilk şey onu aşırı havlamaya iten nedenleri araştırmak ve problemini çözmeye yardımcı olmak olacaktır. Köpekler, can sıkıntısı, koruma, alarm, yalnızlık gibi durumlarda genellikle havlama eğilimi göstemrektedir.
Köpeklerde ısırma sorunu: Sık olarak yavru köpeklerde görülen bu problem onların gelişim sürecinden kaynaklanıyor. Tıpkı bebeklerin her şeyi ağızlarına götürmesi gibi köpeklerde çene gelişimleri için, doku ve kokulrı keşfetmek için ısırma eğiliminde bulunuyorlar. Bu problemi aşmak için köpek dostunu elinde besleyebilir, sosyalleşmesini sağlayabilir ve köpek kovucu sprey kulanabilirsin. Bu dönemde ona karşı oldukça anlayışlı, kibar ve sabırlı olman gerktiğini unutma.